Všetko pre váš vysnívaný domov... 10% zľava po registrácii

picture
  • Blog
  • Príspevok: Ako si vytvoriť útulný čitateľský kútik?

date5.10.2022

Ako si vytvoriť útulný čitateľský kútik?

Čo je viac relaxačné, než schúliť sa do kresla s dobrou knihou? Mať dokonalé miesto, kde sa môžete plne ponoriť do malebných fantasy svetov, napínavých detektívnych príbehov alebo prežívať romantický zážitok plný zvratov je na nezaplatenie. Nechajte sa inšpirovať a urobte si svoj vlastný čitateľský kútik, ktorý je stvorený na otáčanie stránok obľúbeného románu s mäkkou dekou a šálkou teplej kávy po boku. (Upozornenie: Ak už teraz máte problém odložiť knihu, s týmto zákutím to bude takmer nemožné.)

 

Čitateľský kútik by mal byť intímny, takže vytvorenie jedného alebo dokonca niekoľkých kútikov po celom dome nebude znamenať obetovanie veľkého množstva priestoru. Rozhodujúce je však posedenie, na ktorom je možné tráviť väčšie množstvo času, kvalitné osvetlenie a atraktívne farby a textúry.

 

Tu je to, čo podľa nás potrebujete na vytvorenie praktického a relaxačného kútika:

 

Pohodlné kreslo

Postranný stolík

Dobrý zdroj osvetlenia

Úložný priestor pre knihy

Vyberte si to správne miesto

 

Možno si prajete mať vlastnú domácu knižnicu, ale pokiaľ nemáte k dispozícii samostatný priestor, je možné rovnakú útulnú atmosféru vytvoriť aj v inej miestnosti.

 

Môže to byť v obývacej izbe, pracovni, spálni alebo dokonca v premyslenom priestore pod schodmi.

Využite túto príležitosť na kreatívny prístup k nábytku a vyberte si príjemné bytové doplnky, ako sú vankúše, sviečky a deky, ktoré vám vytvoria útočisko na relaxáciu. Skvelou voľbou sú stropné alebo nástenné svietidlá, ktoré vyzerajú esteticky, ale zároveň dobre poslúžia na čítanie.




To najdôležitejšie. Pohodlné kreslo a miesto na odkladanie.

 

Najjednoduchším a najľahším spôsobom, ako si vytvoriť útulný čítací kútik, je zaobstarať si pohodlné polstrované kreslo s podrúčkami a umiestniť ho do prázdneho rohu svojho domova. Ak máte nainštalované police na knihy, tým lepšie. V opačnom prípade hoďte nejaké knihy na bočný stolík vedľa kresla!

 

Pre pohodlné a skvelé posedenie môže poslúžiť napríklad tento „ušiak“. Moderné kreslo MARVEL má sedák, operadlo aj podrúčky čalúnené zamatovou látkou v žltej farbe. S ozdobným prešívaním na zadnej strane as gombíkmi na operadle. Nohy sú z masívneho dreva v prírodnej farbe.

 

 

Perfektne tak bude dopĺňať štýl vašej miestnosti a hodí sa k veľkej škále farebných kombinácií.



Ak nemáme k dispozícii knižnicu, stačí využiť konferenčný stolík, který nezaberá toľko priestoru, takže ho môžeme umiestniť aj do menších priestorov a zároveň ponúka dostatočný odkladací priestor pre knižku, čaj a napríklad vonnú sviečku.

 

Odkladací konferenčný stolík Nubira je loftového štýlu a kruhového tvaru. Doska stolíka je vyrobená z kvalitnej laminovanej MDF dosky v dekore orech. Kostra stolíka je kovová a veľmi elegantne a dizajnovo prepracovaná. Je v čiernej matnej farbe s povrchovou úpravou práškovaním, čo zabraňuje vytváraniu rýh a poškriabaniu.


Aké svetlá sú ideálne na čítanie?

 

Farba svetla sa pohybuje od studeného bieleho svetla po teplejšie žlté odtiene a táto "farebná teplota" sa udáva v kelvinoch (K).

 

Pri štúdiu alebo na pracovisku sa obvykle používajú chladnejšie teploty svetla od 3000 do 6000 K, ktoré udržujú mozog stimulovaný, bdelý a pomáhajú mu udržať informácie.

 

V obytnom prostredí je ideálne používať teplé úlohové svetlá od 2700 do 3000 K, pretože táto teplota farieb pomáha uvoľniť oči pri čítaní a zlepšuje kvalitu spánku. Hľadajte výrobky so svietivosťou okolo 450 lúmenov s príkonom 6 až 9 wattov, ktoré sú málo oslnivé, majú dlhú životnosť a možnosť stmievania pre väčšiu flexibilitu.

 

Zdroj svetla na čítanie by navyše mal mať zaostrený lúč, aby vrhal svetlo do požadovanej oblasti. Pokiaľ nemáte možnosť nástenného osvetlenia, je dobrou variantou stojaca lampa, s príjemným teplým svetlom, ktoré navodí tú správnu atmosféru.

 

Môžeme odporučiť napríklad stojaciu lampu radu Tokyo s trojnohou drevenou (borovicovou) základňou v kombinácii s látkovým tienidlom v šedej farbe. Je v súlade s najnovšími aranžérskymi trendmi a dodá interiéru útulný charakter.

 

 




Teraz už máte všetko, čo potrebujete na vytvorenie svojho vysnívaného čítacieho kútika. Tak hurá za knižným dobrodružstvom.

 

Areto blog

Tipy a rady, ktoré oživia Váš domov

benefits

22 000 produktov skladom

benefits

Do 3 dní doručený tovar skladom

benefits

Každý jeden balíček starostlivo zabalený

benefits

1200 m² skladových priestorov

benefits

50 pracovníkov podieľajúcich sa na výrobe

  • benefits

    22 000 produktov skladom

  • benefits

    Do 3 dní doručený tovar skladom

  • benefits

    Každý jeden balíček starostlivo zabalený

  • benefits

    1200 m² skladových priestorov

  • benefits

    50 pracovníkov podieľajúcich sa na výrobe